logo

Ukrasne trake – Haute Couture

O visokoj modi se često govori i piše, a da, zapravo, mali broj ljudi zna tačno šta ona podrazumeva i najčešće se misli da se taj pojam odnosi samo na ekstravagantne večernje haljine.

Pojam visoka moda (haute couture) potiče iz XIX veka. Termin haute couture je francuski. Reč haute znači visok ili elegantan. Couture znači šivenje, ali je vremenom ta reč dobila šire značenje označavajući kreiranje i izradu po meri ženske odeće visokog kvaliteta. Danas se često za kreatore visoke mode koristi skraćeni izraz couturier.

Danas se termin visoke mode koristi  za  modne kuće koje izrađuju visoko kvalitetnu odeću šivenu po meri. Iako su komadi odeće veoma skupi, visoka moda nije isplativ biznis. Nju brendovi najčešće održavaju zbog statusa i prestiža.

Većina naše garderobe je napravljena u fabrikama i to brzo, dok su komadi visoke mode tretirani kao umetnička dela. Valentino je rekao da krojači jednu haljinu prave nekoliko stotina sati, dok je za jednu venčanicu na primer, potrebno oko 1.000 sati. Da biste imali bolji odnos – to je 41 dan ili oko pet nedelja.

U visokoj modi ključni su skupoceni detalji i ekstavagantni materijali. Zato nas ona toliko intrigira i inspiriše. Po ugledu na njih često nastaju i komercijalnije kolekcije. Pravim izborom materijala i aksesoara se može postići vizuelno skupocen komad odeće koji je primamljiv i dostupan širem krugu ljudi. U tom duhu, S&Sax uvek izdvaja i posebne ponude visoko kvalitetnih i neobičnih materijala i aksesoara. Ovo je jedna priča o detaljima u vidu ukrasnih traka. Svaka od njih je priča za sebe. Pogledajte ih…

 

Naše proizvode je najbolje pogledati uživo. Nalazimo se na ovoj adresi

BEOGRAD

  • Radnim danom: 08.00 – 16.00 h Subotom: 08.00 – 14.00 h
  • S&SAX DOO
  • Adresa: Slanački put 32g
  • Beograd, Srbija 11060
  • +381 11 2772111
  • +381 11 2772183
  • office@sax.rs

Očekujemo vas!

 

 

Comments are closed.